Over mij

over
Willemien Klazema
Ik stel me graag aan je voor, zodat je weet wie ik ben. Mijn naam is Willemien Klazema, moeder van een gezin met 3 kinderen (2 jongens en een meisje). Ik heb geneeskunde gestudeerd en na de geboorte van mijn oudste 2 kinderen ben ik in de jeugdgezondheidszorg terecht gekomen. Inmiddels had ik als moeder al ervaren hoe belangrijk het is om goede begeleiding te krijgen wanneer je je zorgen maakt over je kind.
De afgelopen 15 jaar heb ik me ingezet om meer te zijn dan alleen een arts die standaard medische controles uitvoert. Mijn doel is altijd geweest om echt van betekenis te zijn voor ouders en hun kinderen, en ik durf te zeggen dat ik daarin ben geslaagd. Natuurlijk is het essentieel dat je kind gezond opgroeit en goed verzorgd wordt, maar minstens zo belangrijk is het dat jullie als gezin in balans zijn. Een veilige hechting, elkaar begrijpen, en als ouder het vertrouwen hebben dat je goed voor je kind kunt zorgen, zijn voor mij net zo belangrijk.
Specialisaties
hoewel ik voor elke vraag over je kind met je meedenk voor een goede oplossing, zijn er de afgelopen jaren een aantal onderwerpen op mijn pad gekomen waar ik me in verdiept heb.
huilbaby’s
Het huilen van je baby is een belangrijk signaal: het laat jou als ouder weten dat je kind iets nodig heeft. Veel ouders denken dat een goede ouder een huilende baby direct moet kunnen kalmeren. Je hoort te weten wat er speelt en je baby te troosten, toch?
In de praktijk is dit niet altijd eenvoudig. Soms is de reden voor het huilen duidelijk: je baby heeft honger, een schone luier nodig, het koud of warm, of is gewoon moe en wil slapen. Maar wat als het troosten niet lukt? Als je baby moe is, maar niet in slaap kan vallen, of steeds wakker schrikt? Wat zorgt er nu eigenlijk voor dat baby’s huilen?Huilen is dus niet altijd gemakkelijk te verklaren, maar met geduld en aandacht kun je je baby helpen.
HOOGBEGAAFDHEID
“Deze kinderen laten een grote algemene ontwikkeling zien, zijn creatief, kunnen gemakkelijk leren en blinken uit op één of meerdere gebieden.”
In de praktijk blijkt het hebben van een bovengemiddeld IQ best lastig….
Hoogbegaafde kinderen kunnen vaak intens en energiek zijn, wat voor ouders soms overweldigend kan zijn. Hun ervaringen en vaardigheden verschillen van kinderen die zich op een meer standaard manier ontwikkelen. Ze nemen dingen anders waar en verwerken ervaringen op een andere manier, wat hen vaak intenser en gevoeliger maakt. Dit kan leiden tot extreme emoties, zoals grote blijdschap of diepe wanhoop.
In Nederland worden deze eigenschappen echter vaak niet erkend als typische kenmerken van hoogbegaafdheid. Hun gedrag, dat afwijkt van de norm, wordt soms verkeerd begrepen. Hun enthousiasme wordt gezien als overdreven, hun beweeglijkheid als ADHD-gedrag, en hun nieuwsgierigheid als zeuren. Ook hun creativiteit en sterke emoties worden soms verkeerd geïnterpreteerd, bijvoorbeeld als tegendraads of kinderachtig.

Wat ik voor je kan betekenen
Elke ouder kent momenten van twijfel of zorgen tijdens het opvoeden. Of het nu gaat om je huilende baby, je peuter die dwars is, of je schoolgaande kind dat niet lekker in zijn vel zit—soms weet je gewoon niet wat je moet doen. Je zorgen verdwijnen niet vanzelf, en je wilt graag iemand naast je die begrijpt wat je doormaakt en je helpt de juiste keuzes te maken. Een afspraak bij mij betekent, samen onderzoeken waar de oorsprong van het probleem zich bevindt en wat je nodig hebt voor de oplossing. Soms is die simpel en kunnen kleine aanpassingen thuis voor grote verbetering zorgen. Soms is het nodig om verdere hulp op te zetten, zoals een KNO arts inschakelen bij gehoorproblematiek, een IQ onderzoek laten doen bij vermoeden van hoogbegaafdheid of een kinderfysiotherapeut, osteopaat of manueel therapeut laten meekijken bij lichamelijke spanning. Ik help je in de juiste richting, zodat je weet waar je aan moet werken.